Sovrummen

Snabbfakta: 

Villa Lowar har fyra familjesovrum med tre bäddar, två sovrum med två bäddar, ett enkelsovrum och ett VIP-sovrum. Dessutom tre extrasängar och två sovplatser i en bäddsoffa om det skulle behövas. Detta är den korta berättelsen.

Vår egen berättelse:

Fastän det är tio år sedan vi flyttade från villan till annexet för att börja uthyrningen för gruppboende - så pratar vi själva fortfarande om rummen som om vi bor här. Rummen bär på en egen historia. Vill du följa med?

Logiplanering

Vem ska sova var? Ladda ner pdf-fil för logiplanering.

VIP-sovrummet är det 'finaste' sovrummet

När vi presenterar villan vid ankomsten av de nya gästerna, är detta alltid "mormor och morfars sovrum". De ska ju ha det bästa, nu när mormor fyller 75 år och har fått med sig hela storfamiljen på en riktig fördelsedagsfest. Vi kallar detta för VIP-sovrummet.

VIP-rummet har eget WC o dusch. Även en klädkammare att hänga in fracken och balkänningen (aktuellt för weekend-bröllop eller guldbröllop, kanske)
Om det inte är så mycket "VIP" vid detta  besök så är rummet tillräckligt stort för att rymma 1-2 barnsängar eller en extrabädd. (Får användas som hundrum)
Låwars Pensionat, Orsa Låwars Pensionat, Orsa

För oss: Detta var Låwar-Minas rum. Vilhelmina Låwar, som startade och drev upp pensionatet till ett välkänt begrepp i Orsa. Hennes barnbarn har hälsat på oss och kollat vad vi sysslar med. Låwar-Mina hade direkt ingång till köket. Praktiskt när man drev fullservice-pensionat.

"Vårt eget sovrum" - på ovanplanet
Detta är sovrum 5 på planlösningen. Med eget tvätthandfat och rymliga förvaringsutrymmen. Bra plats för barnsäng.
Ett fotomontage av bilder på väggen har fått hänga kvar från den första tiden när vi hade träffats i Åre och på sommaren därefter.
Lottas rum - "4-an"

Sovrum med eget tvätthandfat.

När vi kommer till Lottas rum i visningen för nya gäster, brukar jag be om en gissning vad Lotta har för yrke idag - tavlan i hennes rum är ledtråden.

Rätt svar: förskolelärare. Har tränat på sina tre egna barn. Det gick väldigt bra. Färdigtränat ut - laddar för barnbarn.

Lars rum - "3-an"

Familjesovrum med tre bäddar. Ibland har även en extrasäng fått plats här. Totalt fyra bäddar - om man kan bo lite trångt.

I Lars rum var det bilder av fräsiga bilar på väggarna. Lite andra tapeter också. Eftersom det gick färre Poschebilar på gatorna i Orsa jämfört med Stockholm, så var det drömmen om storstaden som odlades under gymnasieåren.

Det blev en mörkblå Audi - lätt trimmad, fin lägenhet i Stocksund och fru. Segelbåt och jobb inom marknadsföring.

Kerstins syrum - "1-an"

Familjesovrum för tre gäster. Underslafen på våningssängen är 120 cm bred. (Hundrum)

Vi tog gröna vågen med oss från Stor-Stockholm och flyttade hit 1982. Och fick ett väldigt stort hus. Naturligtvis skulle Kerstin ha ett eget syrum. Många flitiga timmar blev det. Och massor av trådrullar upphängda på väggarna. (Nu finns det syrum i annexet)

Kerstin var med och startade Orsa Lin. Bildvävar och linarbeten som finns på Villa Lowar, har skapats i detta rum.

Helges rum - enkelrummet "2-an"

Enda enkelrummet i villan. Vid uppgången till ovanplanet. (Hundrum)

Bo: Jag tänker ofta på min far när jag går in i detta rum. Det är de tre kolteckningarna på väggarna. Gjorda vid bl a Avestaforsen under åren på 20- och 30-talet då han var arbetslös i många år. Inget att göra - inga framtidshopp - då ritade han.
Mitt efternamn Djörke har jag från min farfars födelseby utanför Hedemora - Djörk-hyttan. Kerstin kommer från västkusten.

"7-an" på entréplanet var vårt TV-rum!

När vi byggde ny entréhall (och HWC) 2013 blev detta sovrum av med sitt ytterfönster. Fönstret är nu mot hallen, och man blir privat genom att dra ner rullgardinen. Två bäddar. Garanterat tystaste rummet.  Närhet till HWC och entré. (Hundrum)

Obegripligt - men detta lilla rum var vårt TV-rum i alla år vi bodde i villan. När vi hade gäster och många skulle titta på teve fick vi sitta på varandra. I  villan fanns ju plats - allt var ju inte konsultkontor på entréplanet.

Fortfarande kallar vi det för "gamla teve-rummet".

Sovrum "6-an" på ovanplanet

Två sovplatser i detta sovrum, som iordningställdes i samband med att villan anpassades till Hyr-Hela-Villan-verksamheten.

Liksom fler av sovrummen är detta ett litet "krypin" - men inga gäster har hittills klagat på sovrummet. Men Villa Lowar är inget hotell, med krav på att det ska vara mysigt att sitta på hotellrummet. Hos oss finns helt andra möjligheter.

April - oktober:
Sommarhuset med 4 sovplatser

Denna annexbyggnad gav extra sovplatser under pensionatstiden fram till 70-talet. Nu är byggnaden helt renoverad och har blivit ett trevligt kryp-in.

det är lätt att sova gott på villa Lowar

Snabbtur genom Villa Lowar