Om oss


 

Lowargården har varit vårt hem och ett konsultkontor i den stora matsalen sedan 1980. 2007 lämnade vi hemkänslan kvar i villan och flyttade till annexet.

2017 har vi 10-årsjubileum för hyr-hela-villan-uthyrningen av Villa Lowar.

Välkomna, önskar Kerstin Carlsson o Bo Djörke


På denna sida berättar vi lite personligt om oss själva. Och om Låwars Pensionat som drevs här fram till 70-talet.

Genom att vi bor i annexet (vänster på bilden) finns vi nära till hands för våra gäster


Orsa Lin och Ull - Kerstin är föreningens ständige sekreterare.

Kerstin har tidigare arbetat som förskolelärare i Mora och Orsa. Ursprungligen från Brastad utanför Lysekil.

Stort intresse är linodling och beredning. Kerstin var med och startade Orsa Lin när vi just flyttat hit, och är föreningens ständige sekreterare.

Bilden visar linskörden vid Elfnersgården nära kyrkan och centrum, där föreningen har både lokal och en åkerplätt att odla på.


Nu är det snickarglädje som gäller för Bo. Och lite turismföretagande.
När Kerstin 'fyllde jämt' tog vi med gästerna till Nusnäs utanför Mora, och middagsgästerna fick måla var sin dalahäst, som blev placeringskort. Populärt.
När Kerstin 'fyllde jämt' tog vi med gästerna till Nusnäs utanför Mora, och middagsgästerna fick måla var sin dalahäst, som blev placeringskort. Populärt.


Det här är vår labrador Kajsa.

Hon brukar alltid vara kopplad när vi har gäster. Om någon bland gästerna är lite hundrädd, så vill vi gärna veta det.

Bo har arbetat i databraschen och som informationskonsult. Kommer från Uppsala och har arbetat och bott många år i Storstockholm. Med Gröna Vågen tog vi steget att flytta till Orsa. Matsalen i Låwargården fungerade som konsultkontor. För Bo har det inneburit veckopendling till Stockholm i många år.

Datamuseet på Villa Lowar har det mesta från den tidiga PC och mikrodatoråldern. Datamuseet på Villa Lowar har det mesta från den tidiga PC och mikrodatoråldern.

Men nu är det färdigpendlat.

Vi lever ett bra pensionärsliv -  att driva Villa Lowar är vårt stora projekt. För Bo innebär det trevlig kontakt med gästerna - Kerstin är vill vara lite mer tillbakadragen - och snickrande och vidareutveckling av Villa Lowar som turismföretag. Ett sant nöje.

"Inte unga längre"

Att träffa gäster och  utveckla Villa Lowar är de stora glädjeämnena. Men, eftersom vi inte är "unga längre" söker vi de närmaste åren en ny ägare, som kan dela denna passion. Ett livsstilsprojekt.

Vill du bygga på nuvarande verksamhet med Bed & Breakfast på de sommarveckor som kan bli hål i bokningsalmanackan, samt under skidsäsongen december - mars, så får du en bra totalverksamhet. Fint geografiskt läge. Idag går verksamheten med ett "hyffsat plus" med liten arbetsinsats - gästerna sköter ju gärna sig helt själva.
Vaddå, vackert
Färgbilden till vänster visar Pensionatet som det såg ut några år efter att vi hade övertagit fastigheten i början på 80-talet.
Lockelsen att flytta hit var närheten till Grönklitt och skidåkningen på vintrarna. Vi upptäckte snart hur vackert det var även på andra årstider. Men vi klarade aldrig att ge ett svar som våra barn kunde förmedla till sina skolkompisar varför vi flyttat hit. "Vaddå, vackert", sa kompisarna.
Förr: Låwars Pensionat

Före oss var detta pensionat Låwargården (bild från 40-talet). På bilden syns Wilhelmina Låwar - "Låwar-Mina" vid trappen. Hon gjorde pensionatsrörelsen framgångsrik och välkänd i Orsa.

För många Orsa-bor är Låwargården kopplat till minnen av bröllop och fester. Vi vill göra en webbssida med Låwars-nostalgi och kommer att sammanställa bilder från 50- till 70-talet. Hör gärna av dig om du kan bidraga.

Snabbtur genom Villa Lowar