AttraktionerNA

Orsa i hjärtat av Dalarna

Moraeus Med Mera har gjort fin TV-reklam för Orsa. Men vi har mer än Kalle att visa upp.

Och vi har närhet till mycket. Se här:

Sommar och bad.

Vi har egen riviera på promenadavstånd. Långgrunt och barnvänligt

Orsa Camping - våra badplatser

Dalarnas egen Riviera - badplatsen i Orsa ligger inom campingområdet. Långgrunt och barnvänligt, sandstrand. På promenadavstånd från Villa Lowar - drygt 2 km.

Ännu närmare har vi till Finntjärnsbadet som ligger vid utloppet av Ore älv i Orsasjön. Bara 1100 meter dit. Ett mindre bad, också sandstrand - ibland känns det som vattnet är lite kallare här. Ibland.

Leksand Sommarland

En äventyrspark där "lek och rörelse för både kropp och sinne står i centrum" - läs mer om Sommarland. 74 km från Villa Lowar.

Dalhalla.

Musik längst ned i ett gammalt kalkbrott. Upplev akustiken.
Häftig musik. Seriöst. Poppigt. Vackert. Stora arrangemang för vitt skilda musiksmaker.

Kulturen - mitt i dalarna
Orsa-Yran: snackisen bland Orsaborna är om det ska fortsätta att alltid vara vackert väder på onsdagarna. Att det regnar på Orsa-Yran finns inte.
Orsa-Yran: snackisen bland Orsaborna är om det ska fortsätta att alltid vara vackert väder på onsdagarna. Att det regnar på Orsa-Yran finns inte.

Här har vi både finkulturen: Vattnäs Konsertlada (12km), Dalhalla (53 km) och Zornmuseet (19km) .

Och Orsa-Yran (2km). Och allt däremellan.

Orsa-Yran är folkfest fem onsdagar i juli - början på augusti, då vem som helst som gillar att musicera och kanske ta sig en öl är välkommen. Ett sant sommarnöje. Kom hit om du gillar att spana efter kändisar ..

När du kliver in på Villa Lowar, har du senaste numret av "Siljan Just nu" på bordet. Det är Siljan Turisms tidning som berättar om vad som händer i Siljansbygden. På sommaren med tät utgivning. Vill du veta mer före besöket - kolla på webbplatsen för Siljan Turism.

Rovdjursparken.

Allt är inte björn i Björnparken. Här finns mycket att se och lära. Räkna med tre timmarsbesök.

Orsa-borna är under omprogrammering. Det heter inte Björnparken längre.

Det är länge sedan det var bara björnar i Björnparken. Då var den stora attraktionen att djuren hade så stora inhägnader. Ett besök var dock avklarat på en halvtimme.

Nu är det andra tider.

Det finns mycket att studera i Rovdjursparken och en snabbgenomgång med ambitionen att titta på allt, tar ungefär tre timmar.

Läs mer om Rovdjursparken, och lär mer om "Varg-frågan" som är ständigt aktuell i våra trakter.

Och Tomteland utanför  Mora handlar inte bara om tomtar.

Naturen. Vildmarken.

Dalarna är blomsterriket,
säger vi.

Orsa - här börjar vildmarken", säger vi också.

Med stolthet.

Upplev på egen hand, eller följ med Kristina Lillpers som driver Njut-i-orsanaturen och har arrangemang för olika naturupplevelser. Kolla Kristinas webb.

Sport och motion. Sommaren

Cykla, springa, lunka, paddla. Här kan du känna att du är på rätt ställe!

På försommaren är det Siljan Runt som gäller för motionslopp på cykel. Välj mellan 7 mil - Orsasjön Runt, 12 milj Siljan Runt eller 16 mil runt båda sjöarna. Satsar du på 7 eller 16 mil kan du planera in en fika när du cyklar förbi Villa Lowar.

I mitten av augusti går de motionslopp som Vasaloppet ordnar. Cykelvasan har blivit lika stort som vasaloppet på skidor. Veckan efter är med motionslopp, inkl stafetter för lag med 4 eller 9 motionslöpare.

Sedan går det ju att ta med cyklarna till Villa Lowar för egna rundturer. Kan även hyras här i Orsa.

Vid Orsa Grönklitt finns ett träningscenter för Moutainbike med märkta cykelleder, och möjligheter att hyra specialcyklar både för vuxna och barn inkl hjälmar.

Säg till om du vill hyra kanot av oss. Vi har möjlighet att hyra ut släpvagn med sex kanoter/kajaker.
Vintersporterna - nära till mycket:

Vasaloppsspåren. Grönklitt längd o alpint. Koppången på senvintern. Isarna på Orsasjön och Siljan.

En skidtur med de allra närmaste vännerna - ut i tysta skogen. Endast skogens brus. Varm dryck i ryggsäcken.

Eller ut i Vasaloppsspåren med tusentals andra motionärer och elitåkare. När du bor på Villa Lowar har du nära till mycket.

Till de stora vidderna och tystnaden i Koppången är det 35 km, till Grönklitt vintersportcenter är det 10 km, till startplatsen i Oxberg 31 km, till starten i Berga by i Sälen 89 km. Till vasaloppsmålet i Mora är det 18 km om du tar bilen. Har du skidor under fötterna och nummerlapp på dig, gäller andra avstånd.

Naturligtvis kan du prova de nya skidorna genom en korttur på vår tomt - men annars är det Grönklitt som gäller för skidåkning både på längden och utför.

För ännu större urval av svarta pister föreslår vi en dagsutflykt till Sälen (96 km).

Ta med långfärdsskridskorna till Orsa.

Ska du pröva på för första gången, så finns bra möjligheter att hyra utrustning. Skridskoklubben Orsa-Mora Skating gör ett stort jobb med att ploga och preparera isarna. Läs om aktuella skridsko-aktiviteter

Villa Lowar har ett bra läge. Nära till mycket.

Snabbtur genom Villa Lowar